Associacions de pacients demanen més suport a l'Encefalomielitis Miàlgica

  • Exigeixen que es ratifiqui la Resolució Europea aprovada el juny de 2020 sobre finançament addicional de la investigació d'aquesta malaltia, que està augmentant amb el covid persistent

El teixit associatiu de l'Encefalomielitis Miàlgica o Síndrome de Fatiga Crònica (EM/SFC), liderat per CONFESQ, entitat que forma part de COCEMFE, ha posat en marxa una campanya en les diferents comunitats autònomes perquè es ratifiqui la Resolució Europea sobre finançament addicional per a investigar aquesta malaltia, aprovada el juny de 2020, i es posin en marxa les iniciatives que planteja.

Es tracta d'una malaltia neuro-endocrí-immunològica, reconeguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que implica un important desarreglo bioquímic, causa una gran fatiga física i mental que no s'alleuja amb descans i implica intolerància a l'activitat física. Es tracta d'un trastorn que provoca un alt grau de discapacitat, ja que els seus símptomes físics poden impossibilitar el desenvolupament de les activitats quotidianes, de fet, algunes de les persones afectades acaben prostrades en un llit.

Actualment, el nombre de casos d'EM/SFC està augmentant exponencialment a conseqüència del covid persistent, alguna cosa que pacients i professionals de la medicina anaven anunciant, i que ratifica un estudi publicat en Medical Virology, on l'EM/SFC apareix com un dels sis subtipus proposats de long covid.

La Resolució 2020/2580(RSP) sobre el finançament addicional per a la recerca biomèdica de l'encefalomielitis miàlgica estableix una sèrie d'iniciatives a realitzar pels països membres de la UE. A Espanya, són les CCAA les responsables de la seva implementació, per la qual cosa des de les associacions es demana que s'implementin les iniciatives i que es prioritzi la seva execució en accions concretes.

Els i les pacients tenen grans esperances posades en aquesta iniciativa per a aconseguir assistència sanitària suficient, obtenir formació de professionals mèdics i, en definitiva, aconseguir qualsevol millora de la seva qualitat de vida. COCEMFE Barcelona se suma a aquesta campanya i mostra tot el seu suport tant al teixit associatiu com a les persones afectades per aquesta malaltia.