El COCARMI demana una comissió parlamentària de la discapacitat i una Llei Catalana de l'Autonomia Personal

El sector de la discapacitat demana una comissió parlamentària de la discapacitat i una llei catalana d'Autonomia Personal
  • Trobada de presentació del 20è aniversari del COCARMI, del qual COCEMFE va ser entitat fundadora.
  • En la trobada s'ha lliurat un cupó commemoratiu de l'ONCE, que se sortejarà el 6 de març.

Barcelona, 27 de febrer de 2018.- La creació, al Parlament de Catalunya, d'una comissió parlamentària de la discapacitat i la redacció d'una llei catalana d'autonomia personal i vida independent són dos dels 20 reptes de futur del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat, COCARMI, principal plataforma de la discapacitat a Catalunya. Els han posat aquest matí sobre la taula el president i la vicepresidenta de l'entitat, Antonio Guillén i Rosa Cadenas, en un acte amb mitjans de comunicació per parlar de les fites dels primers 20 anys de la plataforma i de les assignatures pendents. 

En la trobada, el Delegat Territorial i el president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya, Xavier Grau i Enric Botí, respectivament, han lliurat el Cupó Commemoratiu que l’ONCE dedica al 20è aniversari del COCARMI, corresponent al sorteig del 6 de març. Duu per lema "Obrim camins per les persones amb discapacitat" i amb ell es vol donar a conèixer la tasca per la defensa dels drets de les persones amb discapacitat a Catalunya del darrers anys.

Antonio Guillén ha demanat, en termes generals, que es posin en marxa "polítiques adaptades a cada persona, no estandarditzades, ateses les diferents tipologies i necessitats de les persones amb discapacitat". Ha recordat, alhora, que cal adaptar la legislació a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat del 2006. Al respecte, ha al·ludit al que considera "tema estrella", el finançament, perquè "no hi ha drets sense finançament" i ha lamentat el pas enrere que el col·lectiu ha patit arran de la crisi econòmica. Quant a l'actual situació que viu el país, ha insistit a demanar la creació "ja" de Govern, ja que la inactivitat i manca d'interlocutors pot dur de nou a una situació econòmica límit a les entitats sense ànim de lucre que presten serveis que haurien d'oferir les administracions públiques, entitats que sempre estan pendents de la disponibilitat o no de recursos públics i de la convocatòria de subvencions. En aquest sentit, Rosa Cadenas ha explicat que a punt de tancar febrer les entitats estan pendent de rebre les assignacions de gener dels serveis concertats, una situació que no es pot allargar gaire més.

Per tot plegat, des del COCARMI es demanen fórmules que donin estabilitat a la prestació de serveis públics per part de les entitats mitjançant l'impuls del concert social i ocupacional, i no estiguin lligats als cicles econòmics. 

Fites i reptes

20 anys després de la seva fundació, el COCARMI ha estat un altaveu de les mancances i reivindicacions de les entitats del sector davant les administracions, les empreses i la societat. La feina conjunta de les entitats ha permès avançar en reconeixement de drets i prestació de serveis socials, laborals, educatius, culturals i d'oci. L'impuls del carnet acreditatiu de la discapacitat, les lleis de la Llengua de Signes Catalana i la d'Accessibilitat, la reserva d'un 5 per cent dels llocs de treball del sector públic per a persones amb discapacitat o la constitució del Consell Català de la Discapacitat són algunes de les moltes fites en les quals el COCARMI ha fet una important contribució. 

Però encara són moltes les assignatures pendents del col·lectiu, que van des del ple respecte dels nostres drets (com el dret a vot), la millora del finançament de les entitats, l'aprovació de l'esmentada llei catalana d'autonomia personal i vida independent "amb un enfocament diferent" al de la llei espanyola, segons Guillén, garantir l'educació inclusiva, el compliment real de la reserva del 2 per cent de llocs de treball a les persones amb discapacitat o avançar cap a un model integral d'atenció social i sanitària (vegeu document adjunt)

Sobre el COCARMI. Està integrat per una desena de federacions i associacions que donen veu a les persones amb discapacitat de Catalunya, ja sigui discapacitat física, intel·lectual, sensorial o trastorn mental (www.cocarmi.cat). Segons dades del 2016 del departament de Treball, Benestar Social i Famílies, hi ha a Catalunya prop de 530.000 persones amb alguna discapacitat legalment reconeguda. Una dècada abans, el 2006, el nombre de persones amb discapacitat era d'unes 377.500. El COCARMI l'integren ACAPPS, COCEMFE Catalunya, DINCAT-Plena Inclusió Catalunya, Down Catalunya, ECOM, FECETC, Federació Salut Mental Catalunya, FESOCA, FEPCCAT i ONCE Catalunya. El COCARMI forma part del Comité Estatal de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), que representa uns 3,8 milions de persones amb discapacitat d'unes 7.000 associacions. Forma part així mateix de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.