La contractació de persones amb discapacitat repunta tímidament amb la fi de les restriccions

  • La crisi provocada per la pandèmia s’ha endut un 30% dels contractes a persones amb discapacitat.
  • COCEMFE veu esperances de millora amb la recuperació del sector turístic aquest estiu.
  • La precarietat laboral de les persones amb discapacitat s’ha agreujat a causa de la COVID-19.

L’ocupació va patir una gran davallada el 2020 degut a les conseqüències de la pandèmia que van suposar el tancament i les restriccions de molts negocis. I, com a totes les crisis, les persones més vulnerables han estat les més afectades i les persones amb discapacitat han sumat barreres a la seva inserció. No hi ha dades oficials d’enguany, però les darreres disponibles (de 2019) situaven la taxa d’atur de les persones amb discapacitat en 10 punts superior a la de les persones sense discapacitat i s’estima que amb la COVID-19 aquesta diferència haurà augmentat. Segons l’informe 6 d’Odismet, el 2020 la contractació a persones amb discapacitat va caure un 30%, amb la destrucció de més de 100.000 contractes.

Des del departament d’Inserció Laboral de COCEMFE Barcelona, en col·laboració amb el programa Incorpora de "la Caixa", expliquen que l’any passat les insercions van caure un 25% respecte a les xifres del 2019. Amb la fi de les restriccions han notat una millora quant a ofertes de feina, ja que durant la primera meitat de 2021 ja n’han rebut tantes com en tot el 2020 i esperen que amb la reobertura del sector turístic i d’oci, aquest estiu encara creixin més. “El que ens hem trobat és que la qualitat de les ofertes és més baixa, els contractes indefinits i les jornades completes són l’excepció”, declara Mario Hernández, tècnic d’inserció sociolaboral de COCEMFE.

La precarietat laboral per aquest grup social és un mal que s’arrossega, ja que només nou de cada 100 contractes són de caràcter indefinit. A més, la majoria de contractes de persones amb discapacitat és per ocupacions de caràcter elemental, el 2019 només es van computar 66 contractes de nivell directiu a tota Espanya, el que repercuteix en la diferència salarial, que és de 3600 € en el brut anual.

Per tot això, COCEMFE considera que cal promoure la inserció laboral de les persones amb discapacitat per aconseguir la igualtat d’oportunitats, com argumenta Montserrat Pallarès, presidenta de COCEMFE a Barcelona: “En la sortida de la crisi no podem deixar ningú enrere i menys els i les qui més l’han patit”. Pallarès remarca la importància de l’ocupació com una eina “per a la llibertat i l’autonomia de les persones per dur a terme el seu projecte vital”.