L’accessibilitat, clau en la millora de la salut mental de les persones amb discapacitat

  • COCEMFE Barcelona ha coorganitzat la jornada 'Soledat, discapacitat i salut mental: realitats i necessitats', que ha reflexionat aquests tres conceptes amb una base d'evidència científica
  • Els estudis existents no permeten disposar de dades fiables per a pensar en estratègies d’intervenció exitoses

La jornada 'Soledat, discapacitat i salut mental: realitats i necessitats' organitzada per la Càtedra UOC-COCEMFE Barcelona per l'Autonomia Personal i la Salut Digital ha posat de manifest la falta d'estudis i publicacions entorn d'aquesta tríada de conceptes i la necessitat d'abordar-los des d'una perspectiva científica per a poder proposar solucions.
En l'acte, la presidenta de COCEMFE Barcelona, Montserrat Pallarès, ha destacat l'impacte sobre la salut mental que la pandèmia ha tingut sobre les persones amb discapacitat i la gent gran, que "han hagut de fer un confinament molt més estricte i el continuen fent, i aquesta solitud no desitjada els ha provocat por, ansietat i, en molts casos, depressió". Pallarès ha apel·lat a construir una societat "més amable amb totes les persones" per a derrocar les barreres existents per a aquest grup social i les seves conseqüències emocionals.
L’estudi sobre els hàbits de salut de les persones amb discapacitat que va presentar David Camps, responsable d’Innovació Social de DKV Seguros, mostra que 7 de cada 10 persones enquestades no se sent bé emocionalment, però que només un 20% va a teràpia psicològica.
La Càtedra UOC-COCEMFE Barcelona per l'Autonomia Personal i la Salut Digital té l'objectiu de generar evidència i coneixement científic que pugui constituir-se com a base fonamental per a abordar les necessitats de les persones amb discapacitat. En aquest primer any de treball de la Càtedra, la recerca s'ha centrat en la solitud no desitjada.
En la presentació 'Què diu la literatura científica sobre la soledat en l'àmbit de la discapacitat?', Beni Gómez-Zúñiga, membre del PSiNET i professora de psicologia  de la UOC, ha explicat que pràcticament no existeixen treballs en els quals el focus sigui específicament soledat i discapacitat, el que fa que les  dades de què es disposa siguin febles: “Això no ens ajuda a pensar en estratègies d’intervenció exitoses basades en evidències científiques”.
La reflexió de la investigació de Gómez-Zúñiga porta a girar la mirada cap al comportament global de la societat davant la discapacitat i les barreres que tenen per desenvolupar-se amb normalitat com qualsevol altra persona: “La nostra proposta és desfer la relació directa entre soledat i discapacitat i pensar que és la societat qui imprimeix la soledat en la discapacitat”.
En paraules de Mónica Cerdán Chiscano, membre d'i2TIC i professora dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC: “L’accessibilitat és clau perquè les persones no se sentin soles”. Aquesta afirmació coincideix amb l’estudi sobre hàbits de salut de persones amb discapacitat de DKV, en què 7 de cada 10 persones enquestades senten desmotivació i ansietat pel que fa a la vida social.
En la clausura de l’acte, Jordi Tudela, gerent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l'Ajuntament de Barcelona ha recollit el missatge i ha fet èmfasi en el fet que des de les administracions es treballi en ambients que facilitin la interacció social a través de l’accessibilitat: “Necessitem una societat, uns entorns i una societat amable per a tota la ciutadania”.
Aquesta jornada 'Soledat, discapacitat i salut mental: realitats i necessitats' està emmarcada en l'espai de debat que genera La Marató de TV3, que enguany té l'objectiu de promoure la sensibilització social i la recerca sobre salut mental.

 

VERURE EL VÍDEO DE L'ACTE