L’ocupació com a eina d’empoderament per a les dones amb discapacitat

  • A la jornada sobre la violència contra la dona amb discapacitat en l’entorn laboral organitzada per COCEMFE i COCEMFE Barcelona s’han inscrit més de 150 persones.
  • Només el 25% de les dones amb discapacitat en edat laboral estan treballant.

La violència envers les dones és estructural i afecta a tots els àmbits de la vida, un d’ells és l’entorn laboral. Coincidint amb el Dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones, COCEMFE Nacional, COCEMFE Barcelona i Fundació "la Caixa" han organitzat, en col·laboració amb CEMUDIS i COCEMFE Catalunya, una jornada sobre la violència contra la dona amb discapacitat en l’àmbit laboralque han despertat l’interès de més de 150 persones que s’han inscrit.
Les dones amb discapacitat no només pateixen una doble discriminació sinó que tenen més risc de patir violència. L’ocupació és una eina per a la independència econòmica de les dones, quelcom fonamental per assolir el seu empoderament i la igualtat plena entre dones i homes. És per això que COCEMFE porta a terme el Programa d'Empoderament i Activació per a l'ocupació de les Dones amb Discapacitat, que es desenvolupa a Catalunya gràcies al conveni establert entre COCEMFE Nacional i el programa Incorpora de la Fundació "la Caixa" i que treballa per l'eliminació dels estereotips relacionats amb el gènere, la discapacitat i l’ocupació i per acompanyar i formar les dones amb discapacitat en el desenvolupament d'habilitats prelaborals. Per aquest programa han passat més de 1400 dones, tal com ha explicat Anxo Queiruga, president de COCEMFE Nacional.

 

“Només el 25% les dones amb discapacitat en edat laboral estan treballant”, segons ha explicat Jordi Cerezuela, director d’Ibermutua. En paraules de Roser Roigé, presidenta de COCEMFE Catalunya: “Per a una dona amb discapacitat l’accés al mercat laboral és una gesta de vida”.
Però la discriminació no ocorre només en la cerca de feina, sinó que continua en el lloc de treball, com explica Cerezuela: “Dins de l’entorn laboral el tipus de violència que més ens arriba a la mútua és l’assetjament psicològic, des de mesures organitzacionals de l’empresa fins a aspectes de les relacions socials”.
Sobre això, Marta Valencia, secretària d’organització de COCEMFE i presidenta de CEMUDIS, ha destacat que “sovint les dones no són conscients que estan patint violència”, per això cal conscienciar i implicar els sindicats perquè “es contemplin les necessitats de les dones amb discapacitat i sigui més fàcil denunciar les situacions de violència”.
Amalia Gamio, representant del Comitè per a la Defensa de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides (CDPD), ha remarcat la necessitat d’aquesta denúncia: “Les entitats que treballen pels drets de les persones amb discapacitat han de denunciar la vulneració d’aquests drets a escala nacional i internacional, perquè, esgotats aquests recursos, sempre queda l’opció de denunciar-ho al Comitè de Seguiment de la Convenció. Si no denunciem, no avancem”. L’objectiu és, segons la pròpia Gamio, adoptar mesures a tots els nivells (polítiques, jurídiques, educatives, socials...) que construeixin una economia més inclusiva, quelcom que és “un benefici per tothom”.
La jornada ha comptat amb dos testimonis de dones amb discapacitat, l’Ambra de Turro, cofundadora de l’associació MEVA, i la Mariona López, activista per a la inclusió social de TEA i ASD, que han relatat les dificultats que afronten a l’hora de buscar feina i d’incorporar-se al mercat laboral. Totes dues han coincidit en la importància de treballar l’autoestima en el camí cap a la independència. “Totes tenim capacitats, s’ha de buscar quines són aquelles que has de potenciar”, ha declarat Ambra de Turro. “Jo he buscat suport per a empoderar-me i he denunciat les situacions de discriminació i violència, és important alçar la veu”, ha afegit Mariona López.
En la sessió s’han relatat les dures històries que arriben a COCEMFE a través del Programa d’Empoderament i s’ha presentat l’estudi que s’està duent a terme sobre la situació social i laboral de les dones amb discapacitat a Catalunya en què participa la federació.
Montserrat Pallarès, presidenta de COCEMFE Barcelona, ha tancat  la jornada remarcant que la violència contra les dones “ens concerneix al 100% de la població, mentre només importi al 50% no es podrà aconseguir la igualtat, cal que totes i tots ens impliquem”.

 

 

 

Tags: