‘Són 4 dies’ de Ràdio 4 entrevista Montserrat Pallarès amb motiu del Dia de la Dona

  • La presidenta de COCEMFE Barcelona reivindica els drets de les dones amb discapacitat a RNE.

El programa de Ràdio 4 ‘Són 4 dies’ ha entrevistat la presidenta de COCEMFE Barcelona amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona. En aquest espai, Montserrat Pallarès ha denunciat de la doble discriminació que s’exerceix sobre les dones en situació de discapacitat i ha explicat la seva experiència personal.

“Vaig començar amb dolors als 17 anys, però em van diagnosticar la fibromiàlgia i la fatiga crònica passats els 30. Tots aquells anys van ser una peregrinació de metges i de sentir-me maltractada mèdicament”, relata Pallarès. En l’aspecte sanitari de les malalties com la fibromiàlgia i la fatiga crònica, Pallarès relata que no s’ha millorat gaire: “Són malalties que afecten en un 89% a dones, per tant, no es coneixen prou, s’estudien menys i sovint no es diagnostiquen”. Això provoca que moltes persones estiguin malament medicades perquè no se’ls dóna el tractament adequat i carreguen amb uns efectes secundaris que no els corresponen, a més de tenir dificultats pel reconeixement de la discapacitat: “Si necessiten una baixa o una incapacitat laboral, la seguretat social no la reconeix”, explica la presidenta de COCEMFE Barcelona, que qualifica la situació de “molt greu”.

La sanitat pública té molt a millorar pel que fa al tracte a la dona amb discapacitat, la Montserrat Pallarès posa un exemple: “La gran majoria de les consultes de ginecologia de la sanitat pública no estan adaptades per a dones amb cadira de rodes”.

Aquest escenari ple de dificultats afecta directament l’ocupació de les dones amb discapacitat, que tenen moltes barreres per accedir a llocs de feina, a més d’acumular contractes temporals, precaris i, a vegades, sense sou. “Des de COCEMFE demanem normalitzar la discapacitat, totes i tots en tenim alguna o la tindrem al llarg de la nostra vida, el focus s’ha de posar en les capacitats”, reclama Pallarès.

Podeu escoltar l’entrevista completa aquí.