El sector de la discapacitat demana un canvi en el model de participació del col·lectiu a Barcelona
Barcelona, 19 de juliol de 2016.- El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma de la discapacitat a Catalunya, ha demanat a l'ajuntament de Barcelona un canvi en el model de participació del col·lectiu a la ciutat, el qual li permeti seguir sent capdavantera en inclusió. Per aquest motiu ha sol·licitat una reunió amb la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, per tal d'exposar-li les propostes del comitè en matèria de participació i oferir-li tota la col·laboració.
La necessitat de canvi ha quedat palesa en la baixa participació en les recents eleccions al Consell Rector de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), celebrades el 2 de juliol passat, en les quals només van votar 2.130 persones, xifra inferior a la de les eleccions de 2011 (2.216) i 2007 (2.523).
Precisament, el comitè havia demanat que s'aturés la renovació de l'IMPD fins que s'establís un nou model participatiu, en el qual la visió de la discapacitat ha de ser present, de manera transversal, en totes les línies d'acció política i, per tant, s'ha de dissenyar globalment i de manera col·laborativa. Per això, proposa l'aprovació d'una normativa municipal que estableixi els interlocutors, espais, calendari i formes de participació del col·lectiu a les polítiques de ciutat.
Aquesta actualització de model és encara més necessària si tenim en compte que la població a Barcelona ha crescut més d'un 22 per cent en nou anys, passant de 106.397 persones amb discapacitat el 2007 a 129.971 el 2016.
El model vigent té com a eix l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), que ha estat un important motor per millorar la qualitat de vida i autonomia dels barcelonins amb discapacitat i/ o trastorn mental i les seves famílies.
Tanmateix, per al president del COCARMI, Antonio Guillén, "després de 30 anys de funcionament, ha arribat el moment de fer un pas endavant i adaptar-nos als nous temps en la forma de protegir els nostres drets. D'estar representats en un espai i organisme específic, volem participar i ser inclosos, de manera global i com la resta de ciutadania, en tots els aspectes de la vida de la ciutat".
Sobre el COCARMI. El COCARMI està integrat per una desena de federacions i associacions que donen veu a les persones amb discapacitat de Catalunya, ja sigui discapacitat física, intel·lectual, sensorial o trastorn mental (www.cocarmi.cat). Segons les darreres dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), corresponents a 2014, hi ha a casa nostra 537.998 persones amb algun tipus de discapacitat o problema de salut mental reconeguda (10 anys abans eren 333.580). El COCARMI l'integren ACAPPS, COCEMFE Catalunya, DINCAT-Plena Inclusió Catalunya, Down Catalunya, ECOM, FECETC, Federació Salut Mental Catalunya, FESOCA, FEPCCAT i ONCE Catalunya. El COCARMI forma part del Comité Estatal de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), que representa uns 3,8 milions de persones amb discapacitat d'unes 7.000 associacions.