46 dones de Barcelona van participar en 2018 en el Programa d’Apoderament de COCEMFE

Imatge d'un grup de dones participant en una de les sessions de grup.
  • COCEMFE Barcelona ha desenvolupat aquest Programa per fomentar l'apoderament de dones amb discapacitat i potenciar la seva inserció social i laboral a través de la intervenció individual i grupal i d'itineraris personalitzats
  • Aquesta iniciativa s'ha desenvolupat a escala estatal gràcies al conveni establert entre ”la Caixa” i COCEMFE
  • La secretària de Dona i Igualtat de COCEMFE, Marta València, posa l'accent que “tenir recursos econòmics propis és un requisit fonamental per a l'autonomia i l'apoderament”

 

Barcelona, 28 de març de 2019.- 

Un total de 46 dones amb discapacitat de Barcelona van participar durant l’any 2018 en el ‘Programa d'Apoderament i Activació per a l'Ocupació’ dut a terme per COCEMFE Barcelona, el qual, es desenvolupa gràcies al conveni establert entre COCEMFE estatal i el programa Incorpora de ”la Caixa” i té com a objectiu potenciar la inserció social i laboral a través de la intervenció individual i grupal i d'itineraris personalitzats.

“En aquest programa hem fet dinàmiques que m'han ajudat molt a practicar, ja que quan fèiem les dinàmiques per treballar assertivitat he vist que no ho faig tan malament”, explica I.S. S., una de les participants del programa. “El que he sentit és satisfacció i més seguretat en mi mateixa. Aconsellaria aquest programa a altres dones perquè vaig aprendre molt en els tallers i perquè penso que tot el que suposi compartir és gratificant. M'he sentit escoltada per les meves companyes”, conclou.

El Programa té una metodologia d'intervenció individual i grupal, centrada en les preferències de les dones amb discapacitat participants, la qual, permet fer un seguiment personalitzat i adequat a les seves necessitats.

En concret, a Barcelona s'han realitzat itineraris personalitzats d'inserció social i laboral i seguiments en l’àmbit individual amb 46 dones amb discapacitat; 9 dones han participat en sessions grupals d'apoderament i 12 han estat beneficiàries de sessions grupals d'habilitats prelaborals i alfabetització tecnològica. Així mateix, i com a resultat de la seva participació en el programa, 7 dones amb discapacitat han trobat ocupació al llarg de l'any.

Com pas previ a l'orientació laboral, aquest Programa desenvolupa diferents accions d'activació per a l'ocupació que permeten a les participants eliminar les seves pròpies barreres mentals relacionades amb l'ocupació i augmentar la seva autoconfiança i predisposició per afrontar de manera òptima el seu propi procés de cerca d'ocupació.

En aquest sentit, A.H.A, participant del programa amb 50 anys, posa l'accent que el programa li ha servit per saber que pot treballar en altres llocs: “Des de molt jove he treballat de dependenta i reposadora en supermercats, i des que estic a l'atur he provat altres coses. Per exemple, he ajudat amiga a vendre matalassos i la veritat és que se'm dóna molt bé. M'agrada el treball de comercial, i ara he canviat el meu currículum per buscar una feina al sector de vendes”.

El treball coordinat amb Incorpora, el programa d'inserció laboral de ”la Caixa”, en el qual també col·labora COCEMFE, ha facilitat l'orientació laboral i intermediació per a l'ocupació a les beneficiàries del programa en cerca activa d'ocupació.

Per part seva, la secretària de Dona i Igualtat de COCEMFE estatal, Marta València, manifesta que “tenir recursos econòmics propis és un requisit fonamental per a l'autonomia i l'apoderament, especialment de les dones amb discapacitat, ja que estem inactives dues terceres parts de totes les dones, sent relegades a fer les tasques domèstiques dins de casa. Per aquest motiu, treballar per fomentar la independència econòmica és una labor imprescindible dins del programa, de manera que puguem prendre decisions de forma lliure”.

En total, a escala estatal hi han participat 762 dones amb discapacitat durant les dues edicions del Programa d'Apoderament i Activació per a l'Ocupació que s'han celebrat fins ara. En 2019 el programa continua i les dones amb discapacitat interessades poden posar-se en contacte amb Cristina Bortolotti en el correu electrònic igualdad.barcelona@cocemfe.es o en el telèfon 933 01 15 65.

COCEMFE Barcelona és una organització privada sense ànim de lucre, dedicada a promoure tot tipus d'estratègies i accions a favor de la defensa i millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat física i orgànica, constituïda per la unió voluntària d'associacions integrades, íntegrament o en la seva majoria, per persones amb discapacitat física i orgànica i d'altres entitats d'iniciativa social que treballin en pro dels drets d'aquest col·lectiu. 

La Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) és una Organització no Governamental sense ànim de lucre que es va constituir en 1980. El seu objectiu és aglutinar, enfortir, formar i coordinar els esforços i activitats de les entitats que treballen a favor de les persones amb discapacitat física i orgànica per defensar els seus drets i millorar la seva qualitat de vida. L'Entitat congrega més de 1.600 organitzacions dividides en Confederacions Autonòmiques, Entitats Estatals i Federacions Provincials que al seu torn, agrupen les diferents associacions locals.