COCEMFE Barcelona denuncia la desesperant espera de les persones amb discapacitat per a tenir una valoració adequada

  • Una fila de persones ha denunciat a la Plaça Sant Jaume els retards existents a Espanya per a la valoració de la discapacitat
  • COCEMFE Barcelona i el seu Moviment Associatiu han exigit acabar amb les esperes de fins a 36 mesos per a tenir la valoració i de 20 anys per a renovar el barem de discapacitat
  • Un total de 18 files repartides per Espanya enfront d'edificis públics han protestat contra aquesta espera i l'impacte que provoca en l'exercici dels drets de milers de persones

COCEMFE Barcelona ha denunciat aquest dimarts a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, juntament amb el seu Moviment Associatiu, la desesperant espera que milers de persones amb discapacitat porten vivint des de fa anys per una valoració a temps i una baremació actualitzada.
Per a això, ha format una fila de persones per a simbolitzar i denunciar les intolerables esperes que han d'assumir les persones amb discapacitat per a poder accedir als seus drets a causa dels retards existents, tant en la valoració del grau de discapacitat, com en la implantació del nou barem de discapacitat. Segons dades de la Generalitat, a Catalunya hi ha 40000 persones en llista d'espera, 28154 pendents de la primera valoració i 11764 esperant la revisió del grau de discapacitat.
Aquest acte, organitzat amb motiu del Dia Nacional de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides, ha comptat amb la participació d’una representació de COCEMFE Barcelona, encapçalada per Montserrat Pallarès, la seva presidenta, qui al costat de les persones que actualment romanen a l'espera de la seva valoració o que es renovi el barem actual, han exigit posar fi a aquesta situació.
Durant les seves intervencions s'ha denunciat que no rebre una valoració o una revisió del grau de discapacitat a temps perjudica les persones amb discapacitat en l'ocupació, l'educació, l'accessibilitat, la salut i també els impedeix accedir a prestacions que compensen la desigualtat d'oportunitats.
En concret,  COCEMFE i les seves organitzacions han explicat que el temps d'espera és variable depenent de la comunitat autònoma en la qual ens trobem, però fins i tot dins d'un mateix territori o una mateixa província trobem diferències notables sobre aquest tema. En la mateixa ciutat pots trobar un temps d'espera mitjà d'11 mesos i persones que triguen fins a 36 mesos a aconseguir tenir la valoració.
En els casos més greus, hi ha persones que han mort abans de tenir la resolució i han hagut d'estar durant tot aquest temps d'espera sense rebre suports en el moment en què més els necessitaven.
El Moviment Associatiu de COCEMFE posa l'accent en la importància de concreció i rapidesa en aquests tràmits per a saber si les persones amb discapacitat tindran accés o no a unes certes prestacions o mesures de suport.
A tot això, se suma el nou barem de discapacitat, l'espera del qual ascendeix a més de 20 anys. En aquest sentit, han destacat la urgència de posar en marxa el nou barem del grau de discapacitat, que ha estat consensuat entre organitzacions, com COCEMFE, amb el govern central i les comunitats autònomes.
Tot i que el nou barem no és ideal, perquè no aporta certeses sobre el seu desplegament i no indica quins elements incorporarà davant dels grans retards en la valoració i revisió del grau de discapacitat i de la infradotació de recursos en els serveis, que dificulta i condiciona la implantació, és necessari que es posi en marxa perquè incorpora millores per al reconeixement de situacions vinculades a la discapacitat orgànica, com la fatiga o el dolor, malalties reumatològiques o malalties que cursen amb brot.
Aquesta fila ha format part de la campanya #EsperaYDesespera de COCEMFE, que ha sumat avui de manera simultània un total de 18 files davant d'edificis públics repartits per Espanya que han protestat contra aquesta desesperant espera i contra l'impacte que provoca en l'exercici dels drets de milers de persones. Aquesta campanya és finançada a través de les subvencions per a la realització d'activitats d'interès general considerades d'interès social de la convocatòria del 0,7 del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.