Cocemfe Barcelona i l’AMB busquen alternatives per a la gestió de les places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda

Cocemfe Barcelona i l’AMB busquen alternatives per a la gestió de les places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda

COCEMFE Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han organitzat la jornada del Grup Motor d’Impuls que ha comptat amb la presència de 20 responsables tècnics dels ajuntaments metropolitans i dos representants de la plataforma Park4Dis.

 

L’accessibilitat universal és un dels drets recollits en la majoria de normatives internacionals i nacionals. Malgrat això, és una de les assignatures pendents arreu del país. Cal recordar que les competències en matèria de mobilitat són dels municipis i la realitat és que a la pràctica, els ajuntaments no proveeixen prou places per a les persones amb mobilitat reduïda. A això, se li ha d’afegir que són recurrents les infraccions per part d’altres conductors que ocupen les places reservades i que la normativa canvia segons la localitat, dificultant encara més la mobilitat interurbana. Tot això redueix la inclusió i l’autonomia de les persones amb discapacitat.

Davant d’aquesta realitat, tant Cocemfe Barcelona com l’AMB han volgut presentar una possible solució. Park4Dis és una plataforma que neix com a un projecte personal del seu fundador, Carlo Castellano, i que compta  amb el suport de la Fundación ONCE. Es tracta d’una aplicació que ofereix un mapatge i monitoratge de les places d’aparcament públic reservades arreu del territori. En aquest sentit, cal recordar que la discapacitat no és de la persona, sinó de la interacció d’aquesta amb l’entorn; les persones amb mobilitat reduïda veuen minvada la seva autonomia perquè diàriament es troben amb barreres.  

 

Reptes conjunts

 

Les infraccions per part d’altres conductors, el frau en les targetes, l’augment de la demanda i la limitació de l’espai públic són alguns dels desafiaments als quals han de fer front els ajuntaments en el seu dia a dia. En la jornada, els tècnics han pogut compartir les realitats i reptes que es troben en els seus municipis. Les situacions són comunes  en les diverses localitats i cal un abordatge homogeneïtzador entre les ordenances i els criteris dels treballadors per avançar de forma conjunta.

 

Un abordatge metropolità

La proposta de Park4Dis ha tingut una bona acollida entre els tècnics municipals que veuen amb bons ulls la utilització d’una aplicació per fer un seguiment i sensorització de les places. Montserrat Pallarès, presidenta de Cocemfe, ha recordat que les places per a persones amb discapacitats “moltes vegades no són un tema prou prioritari per a alguns dels ajuntaments” i això dificulta que la garantia plena dels drets de les persones amb discapacitat. En general, és un aspecte que està poc tractat i la implementació d’alternatives com Park4Dis podria ser una opció “molt positiva per abordar el tema”. Per la seva banda, Guillem Espriu, coordinador de programes de polítiques socials de l’àrea de desenvolupament social i econòmic de l’AMB, recorda que ha d’haver-hi una “homogeneïtzació en les normatives” i s’ha de treballar conjuntament en l’àmbit metropolità per ser un exemple de bones pràctiques arreu del territori.

 

La feina de l’AMB i COCEMFE Barcelona, així com la sensibilització de tots els tècnics dels ajuntaments són la clau per revertir la situació d’exclusió en la qual es veuen advocades les persones amb discapacitat. Pallarès ha destacat que s’ha de fer una aposta ferma per la inclusió real del col·lectiu i ha afegit que cal sumar forces i incorporar una visió metropolitana per potenciar el canvi.