El COCARMI defensa l'ús del concepte 'persones amb discapacitat' en lloc de 'persones amb diversitat funcional'

COCARMI - No ens canviïs el nom
Font: COCARMI

No ens canviïs el nom, ajuda'ns a canviar la realitat

Barcelona, 20 de maig de 2016.- El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) reivindica el concepte 'persones amb discapacitat' arran de l'ús, cada cop més habitual per part d'administracions, entitats i particulars, del terme 'persones amb diversitat funcional' per referir-se a les persones amb discapacitat.

El comitè basa aquesta defensa, d'una banda, en el fet que 'persones amb discapacitat' és un concepte socialment reconegut i que té l'empara de la Convenció de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, aprovada el 2006 i acceptada per la major part de països.

D'altra banda, l'ús del terme 'persones amb diversitat funcional' és ambigu i "fa invisible el col·lectiu, pot generar confusió i inseguretat jurídica i rebaixar la protecció que encara necessitem", segons explica el president del COCARMI, Antonio Guillén.

Substituint 'persones amb discapacitat' per 'persones amb diversitat funcional', continua Guillén, "correm el risc d'amagar una realitat coneguda a la que hem de fer front dia a dia en un entorn on és fonamental treballar en la defensa dels nostres drets".

Per això, sota el lema No ens canviïs el nom, ajuda'ns a canviar la realitat, el comitè fa una crida pública a la reflexió sobre la terminologia relacionada amb les persones amb discapacitat i sobre la qual demana, en qualsevol cas, ser molt curosos i respectuosos per no fer-nos invisibles. Actualment, vivim un canvi de paradigma social basat en l'apoderament de les persones amb discapacitat, passant d'una concepció de caràcter caritatiu o assistencial, a una fenomen social que reivindica drets i inclusió social, així com la participació plena i efectiva en tots els àmbits de la societat en igualtat de condicions que la resta. Dins d'aquest procés de transformació, es debat sobre quin és el millor concepte per referir-se al nou per cent de la població catalana.

Mentrestant, des de la plataforma més representativa de les persones amb discapacitat a Catalunya (COCARMI), integrada per 10 federacions i aproximadament 700 entitats, som partidaris de seguir emprant 'persones amb discapacitat' per fer visible el col·lectiu, i alhora, avançar en la línia de sensibilització i reivindicació que la nostra societat i les nostres institucions encara necessiten.