La Comissió d'Igualtat de Cocemfe Barcelona arrenca amb l'organització de les Jornades ‘Dones amb discapacitat, apoderem-nos!’

Imatge de la sessió sobre 'Dones i Drets', inclosa en les jornades Dones amb Discapacitat, apoderem-nos!
  • Els drets, la salut i la violència de gènere cap a les dones amb discapacitat són els grans temes que s'abordaran en les sessions.
  • Segons recull l'última infografia sobre dones i discapacitat de l'Observatori de la Discapacitat Física, el 50,12% de les persones amb discapacitat són dones. La seva principal afectació és osteoarticular (31,5%) seguida per les malalties cròniques (17%) i de salut mental (16’2%).
 
 
Barcelona, 22 de març de 2017.- La Federació Francesc Layret COCEMFE Barcelona acaba d'engegar la seva Comissió d'Igualtat amb l'objectiu d'introduir la perspectiva de gènere en totes les seves accions i fomentar la sensibilització tant en el teixit associatiu com en la societat en general cap als temes de gènere.
 
La Comissió està formada per diferents entitats que formen part de Cocemfe Barcelona i la primera acció que ha posat en marxa ha estat l'organització de la jornada ‘Dones amb Discapacitat, apoderem-nos!’, dividida en tres sessions que se celebraran al llarg de l'any i en les quals s'abordaran els següents temes: drets, salut i violència masclista.
La primera sessió se celebrarà el dijous 30 de març al centre Calàbria 66 de Barcelona sota el títol “Dones i Drets”. La jornada serà inaugurada per  Laura Pérez, regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona a les 11.00 hores i Pilar Díaz, presidenta de Cocemfe Barcelona i directora de l'Observatori de la Discapacitat, que també dirigirà unes paraules de benvinguda als assistents.

A les 11.15h tindrà lloc la conferència “Els drets de les dones amb discapacitat” que impartirà Marta València, responsable d'Igualtat de Cocemfe Espanya. I tot seguit tindrà lloc la taula rodona ‘Experiències d'apoderament personal’, en la qual participaran Joana Martí Boscos, de l'Associació Catalana per al Parkinson, Montse Florensa de l'Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) i Santa Domingo Artaño, de l'Associació Catalana ‘La Llar’ de l'Afectat d'Esclerosi Múltiple. 

Aquestes tres dones amb discapacitat compartiran la seva experiència d'apoderament personal. La taula estarà moderada per Montserrat Pallarès, presidenta de ‘Natura i Salut’, entitat de Casteldefels que lidera la jornada. 
 
La següent tindrà lloc al maig, estarà liderada per l'associació ‘Amputats Sant Jordi’ i abordarà el tema “Salut i Dones amb discapacitat”. Durant la sessió es tractaran aspectes relatius a la salut de les dones des d'una perspectiva de gènere, les problemàtiques que els afecten i les bones pràctiques que existeixen sobre aquest tema.
 
La tercera jornada de 'Dones amb Discapacitat, apoderem-nos!' tindrà lloc al mes de novembre i l'associació 'Dones no Estàndard' serà l'encarregada de liderar-la. El tema que s'abordarà serà la violència masclista cap a les dones amb discapacitat des de la perspectiva de gènere.
 
Dones i discapacitat: dades
Segons l'última infografia sobre dones i discapacitat de l’Observatori de la Discapacitat Física, el 50,12% de les persones amb discapacitat són dones, percentatge que suposa 1.410.310 persones a Espanya. La seva principal afectació és de tipus osteoarticular (31,5%), seguida per les malalties cròniques(17%), de salut mental (16,2%), neuromuscular (9,5%), visual (7,7%), intel·lectual (7,7%), auditiva (5,8%), mixta (3%) i d’altres (1,5%).
 
D'altra banda, les dones amb discapacitat tenen més presència en franges d'edat majors que els homes. Així doncs, mentre que el 19% de les dones amb discapacitat tenen 75 anys i més, són el 16% dels homes amb discapacitat els que se situen en aquesta franja.
 
Confirmació Assistència:

Es prega que els interessats a assistir confirmin assistència en aquest correu: barcelona@cocemfe.es