‘Tu no la veus, però existeix’: COCEMFE Barcelona llença una campanya per visibilitzar la Discapacitat Orgànica

  • La iniciativa té el  suport de Transports Metropolitans de Barcelona que ha cedit espais de la xarxa de metro i autobusos per difondre la campanya
  • COCEMFE Barcelona defensa el reconeixement social i oficial de la discapacitat orgànica com a instrument necessari per a la inclusió i la garantia plena dels drets del col·lectiu
  • Aquesta campanya és una continuació de les accions dutes a terme a través de COCEMFE i el Moviment Associatiu, amb la publicació de ‘El Libro blanco de la discapacidad orgánica’ i la campanya ‘Invisibles’
  •  

COCEMFE Barcelona posa en marxa aquest dilluns 21 de novembre, la campanya ‘No som invisibles’ sota la consigna ‘Tu no la veus, però existeix’ amb l’objectiu de visibilitzar la discapacitat orgànica i denunciar les diverses discriminacions a les  que han de fer front les persones amb aquest tipus de discapacitat.

Una iniciativa que compta amb el suport de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) que ha sumat esforços amb la Federació per donar a conèixer la diversitat de la discapacitat. En aquest sentit, Fundació TMB ha cedit diversos espais per difondre 10.000 octavetes a la xarxa de Transports Metropolitans, així com el desplegament del cartell oficial de la campanya en 12 espais entre l’andana i les vies de metro. També, es podrà veure a les pantalles del metro i busos de TMB, el vídeo central de la campanya. Tot això, amb la voluntat de socialitzar el símbol de la discapacitat orgànica i informar que l'accessibilitat universal contempla la diversitat de la discapacitat, més enllà de les afectacions motores. 

És hora que ens vegin

La campanya, a més de reivindicar el reconeixement oficial i social de la discapacitat orgànica, és fruit de les demandes de les entitats federades que veuen que encara queda molt camí per recórrer.  Per això, COCEMFE Barcelona considera prioritari continuar amb la campanya que serà difosa a través de les xarxes socials de la Federació i de les pròpies entitats.

A través dinfografies i càpsules de testimonis de persones amb discapacitat orgànica, així com d’entrevistes a metges de renom que tracten les malalties que generen aquest tipus de discapacitat, la Federació vol sensibilitzar la ciutadania, les administracions, el Govern, els professionals de la salut i tots els sectors de la societat en general, perquè obrin els ulls davant d’una discapacitat “invisible, que fa que les persones que la pateixen sentin que no existeixen per al sistema.

No es veu, però es pateix

La discapacitat orgànica prové d'una pèrdua en la funcionalitat en un o diversos sistemes del cos (òrgans o fallades sistèmiques) produïda pel desenvolupament de condicions de salut cròniques. Aquesta realitat presenta afectacions que en la majoria dels casos no són perceptibles de manera directa, ni estan associades a la imatge més identificada i estereotipada de la discapacitat. Malalties com la fibromiàlgia, la fatiga crònica, el lupus, la uveïtis, el parkinson o malalties hepàtiques, generen aquest tipus de discapacitat.

Les persones, depenent de la patologia,  senten dolor, fatiga, canvis de temperatura, suors o febre entre més de 90 símptomes. Sovint, molts òrgans del cos es veuen afectats, al cap dels anys, pels efectes secundaris de la pròpia medicació, cosa que fa que, les persones que la pateixen, en comptes de millorar, vagin pitjorant al llarg del seu cicle de vida. La falta de coneixement i comprensió impacta de forma directa en l’atenció sociosanitària, així com en l’accés o el manteniment del lloc de feina o en les oportunitats educatives i formatives.

Pots descarregar la nota de premsa a continuació: